Fyns mest eftertragtet svimmelhedsklinik

Hos Steady Ground svimmelhedsklinik er svimmelhed i fokus, det man på fagsprog kalder vestibulær rehabilitering.


Forskellige typer svimmelhed


Svimmelheden kan komme i mange former og grader.
De oftest forekommende typer vil være:

PPPD


Persistent-Postural-Perceptual- Dizziness, som er en kronisk konstant svimmelhed hvor man vil have en fornemmelse at være let tåget eller en gyngende ustabilitet, både når man er stille og aktiv, hele dagen.


Behandling af PPPD


Behandling af PPPD vil bestå af det som man kalder tilvænnings- terapi (Habituation therapy)

som vil være med til at skrue ned for det overaktive kontrolsystem i hjernen som er i alarmberedskab og er årsagen til ens kroniske svimmelhed.

Hvis der også er angst forbundet med ens svimmelhed, vil redskaber og værktøjer til at nedsætte ens nervesystem være en del af behandlingen.



Her er et par eksempler på nyttige redskaber til at nedsætte angst og stress, forbundet med ens svimmelhed, som du allerede nu kan prøve hjemme. 



A) Vejrtræknings øvelser som laves dagligt:


Vejrtræknings øvelse guidede af Hollænderen Wim Hof, kan laves dagligt 2 gange, eller efter behov. Man vil blive let tåget i hovedet i den første del af øvelsen, da man trækker vejeret gentagende ud og ind, dette er helt okay og vil forsvinde igen i løbet af øvelsen, og man efterlades oftest med en ro og velvære efterfølgende .

Øvelsen bør ikke udføres hvis man køre bil, eller befinder sig i dybt vand.


Wim Hof (født 20. april 1959 i Sittard) er en nederlandsk mand, mest kendt under tilnavnet Ismanden. Han har 26 forskellige verdensrekorder, inklusiv en verdensrekord for det længste isbad.


B) Distrahering/ grounding teknikker:



Når man er ude blandt mennesker og oplever pludseligt gyngende eller tåget svimmelhed, er det ofte muligt at begrænse eller fjerne svimmelheden i øjeblikket, ved at blive distraheret eller ændre opmærksomheden på noget andet.. 


Dette kan gøres nemt og effektivt ved at benytte en øvelse som ændre ens fokus og selvobservering, ved at fokusere på ens sanser i en kort periode.



Eksempel: Du er ude at handle og er blandt mange mennesker og begynder at blive svimmel/ let tåget. Prøv følgende:


1. Kig rundt på ting og varer og sig inde i dig selv 5 former du kan spotte ( trekanter? cirkler ? cylinder? firkanter?) 


2. Kig rundt på ting og sige til dig selv, 5 farver som du kan spotte.


3. Læg mærke til 5 forskellige lyde som du kan høre rundt omkring dig?


4. Føl efter og læg mærke til 5 ting som du kan mærke på din krop? ( Dine tæer i skoene, vind fra ventilationsanlægget, dine hænder på indkøbsvognen osv.) men prøv at undlad at fokuser på svimmelheden ?


Dette vil distrahere dig og stoppe din selvobservation af svimmelheden og dermed ofte nedsætte den. Husk at beskriv tingene så detaljeret for for dig selv som muligt. 




Vestibulær Migræne


Er en episodisk tilbagevende svimmelhed, der kan vare minutter, timer eller dage. Mange med svimmelhed og migræne vil ofte lide af vestibulær migræne.


Behandling af vestibulær migræne


Behandlingen vil bestå af tilvænnings terapi for de trigger der er ved visse bevægelser eller visuelle stimuli og vejledning i hvilke typiske trigger der er, som er udløsende faktorer for vestibulær migræne, disse vil ofte også være de samme som ved almindelig migræne anfald.



Øresten / BPPV 


Er den mest almindelige form for akut svimmelhed, hvor både de almindelige typer og de mere sjældne versioner kan behandles med specifikke manøvre.


Behandling af øresten


​Efter der er blevet testet for hvilke type øresten der er tale om, posterior BPPV / horisontal BPPV af canallolithiasis eller cupulolithiasis typen, eller andre sjældnere typer, vil der udføres manøver der føre de løse otolither/ krystaller tilbage på plads igen. Dette gøre på en tryg og sikker måde, så patienten føler sig sikker under hele behandlingen. 



✅Vestibulær hypofuktion


Som er nedsat funktion af det vestibulære system ( balance organet i det indre øre) Her vil svimmelheden ofte være tilstede, når man står og går, især med hovedbevægelser. Det vestiblære system er et organ og ligesom alle andre organer i kroppen kan det genoptrænes igen.


Behandling af vestibulær hypofunktion


Her benyttes VRT - Vestibulær Rehabiliterings Terapi.

Dette er en meget effektiv behandlingsform der genoptræner det vestibulære organ i det indre øre, så man ikke længere bliver svimmel ved gang og bevægelser.  

Vestibulær hypofunktion kan opstå af flere ting, medicin som forgifter det indre øres organ, alderdom, tidligere sygdom med virus på balance nerven ( neuritis) eller en blodprop/ infakt i hjernen som har ramt kritiske centrere for det vestibulære organ ( lillehjernen eller hjernestammen) 


✅Meniere's sygdom 


Her får man i perioder anfald med susen for ørerne, kraftig svimmelhed og gradvis øget nedsættelse af hørelsen over årene. Her vil der efter nogle år ofte opstå vestibulær hypofunktion.


Behandling af meniere's


Selve meniers's anfaldene kan vi ikke gøre noget ved, men den vestibulær hypofunktion som opstår efter nogle år, som vil give svimmelhed ved gang og bevægelser, kan genoptrænes med VRT ( vestibulær rehabiliterings terapi) og dermed forbedre symptomerne mellem angrebene og give en meget bedre hverdag.



Øvrige svimmelhedstyper ( Kardiovaskulære årsager) 

- Ortostatisk hypotension ( OH) 

- Vasovagal synkope (VVS)

- Postural ortostatisk takykardi-syndrom (POTS)



I klinikken vil du få den rette udredning og genoptræning, så du vil være i stand til at klare hverdagens opgaver igen. 


Svimmelhed, den usynlige lidelse


Svimmelhed er ofte en lidelse som man kan have svært ved at få den rette hjæp/ ekspertise til


Mange patienter, som kommer til Steady Ground har ofte været igennem en lang række af andre behandlinger først, eks.:

Øre- næse- og halslæge, neurolog, andre fysioterapeuter, kiropraktorer, Kranio Sakral behandler osv.

Oftest uden nogen forbedring eller rigtig diagnose, der forklarer deres svimmelhed, som med tiden begynder at skabe øget angst og igen endnu mere svimmelhed.


Behandling med tryghed og kvalitet


Hos Steady Ground vil du blive undersøgt og behandlet af en fysioterapeut der har valgt at dedikere og specialiserer sig inde for behandling af svimmelhed og alle de forskellige typer og årsager der kan være og som hver dag ser utallige af forskellige typer svimmelhed i klinikken.


Der arbejdes kun med den nyeste viden inde for svimmelhedsbehandling og hver patient bliver nøje fulgt igennem et skræddersyet behandlingsforløb, som har til formål at hjælpe en på den bedst mulige måde, til at genvinde en normal hverdag og øget livskvalitet igen.


Klinikken finder du hos:

Gudme Fysioterapi, poppelvej 6, 5884 Gudme.


Har du nogle spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på mail: kontakt@steadyground.dk